• Banner_2018_1_gt.jpg

Jaarverslag 2013

Als we terugkijken op 2013 was het geen goed maar ook geen slecht jaar. 2013 geeft een beetje een dubbel gevoel. Het was namelijk wennen aan het nieuwe repetitielokaal, het aantal nieuwe leerlingen liep opnieuw terug en we namen in goed overleg afscheid van dirigent Jos Zegers. Toch stond ook dit jaar weer bol van de activiteiten en bijzondere momenten zoals de concoursdeelname door onze slagwerkgroep en de opening van Brug 15. Maar het was ook een jaar van repeteren,  concerten geven, oud papier inzamelen, instrumenten vervoeren, wafels bakken, spullen ophalen en uitsorteren voor de Vlooienmarkt, instrumenten repareren, muziekpartijen kopiëren, grond uitgraven, grond invaren enz. enz. Voor en achter de schermen is er heel veel werk verzet voor onze vereniging door veel mensen die zich verbonden weten met onze harmonie. Niet altijd even zichtbaar maar wel onmisbaar.

6 januari    Nieuwjaarsconcert

Het nieuwe jaar begon zoals gebruikelijk met een Nieuwjaarsconcert. De jeugdharmonie, de blokfluitleerlingen, de slagwerkgroep, het harmonieorkest en soliste Moniek Verhijden bezorgden het publiek een mooi concert. En daar werd volop van genoten. Het concert eindigde wel heel bijzonder met een optreden van gastdirigent Prîns Jos II van VV de Pinmaekers en de Borsicka Polka. Daarna brachten we hem, zijn Prînses Judith en adjudânt Hay met muziek naar Zaal Centraal voor zijn prinsenreceptie.

DSCN0100 DSCN0130

DSCN0154 

13 januari    Jeugdprinsereceptie

Onze jeugdharmonie was present met een optreden tijdens de Jeugdprinsereceptie van de Pinmaekers in gemeenschapshuis De Pinnenhof. Alhoewel goed bedoeld, moesten we constateren dat dit niets toevoegt. Daarom bewaren we een optreden voortaan voor als we een Prîns of Prînses uit de eigen geledingen hebben.

13 januari    Solistenconcours

Op dezelfde zondagmiddag nam slagwerker Borbin Roost deel aan het solistenconcours van de LBT in Weert. Hij behaalde een mooie eerste prijs met 83 punten.

7 februari    Veurpreuve

Voor de tweede keer stond het Veurpreuve op het programma. Deze keer in ons nieuw (verbouwd) verenigingslokaal. Naast muziek van jeugdharmonie, slagwerkgroep en harmonieorkest traden er diverse lokale en regionale artiesten op zoals Aldje, KbP, Kwasie Nonsjelant (uit Ell) en Duo Dik-vör-Mekaar. Natuurlijk ontbraken de Pinmaekers niet met ons eigen prinsenpaar Jos en Judith niet, Maar we mochten dit jaar ook De Bengels verwelkomen, goed voor een gastdirectie door Vorst Johan! Voor Hay (of eigenlijk meer voor zijn zoontje Cas) was er een knuffelversie van Bob de Bouwer als dank voor het vele werk dat hij in de verbouwing heeft gestoken.

IMG 3131
IMG 3062
IMG 3190 img 3172
 

13 febuari    Vastelaovundjsoptocht

Deze activiteit staat vast op onze kalender. Dit jaar liepen we niet voorop maar mochten we voor de Prinsenwagen van Prîns Jos II en Prinses Judith lopen. Zo konden we heel Nederweert laten zien dat wij ‘gruuts’ zijn op ons prinsepaar.

DSC08269 DSC 1122 IMG 4319

 

1 maart    Serenade huwelijk Nicole en Jeroen Goubet-Peeters

Wij togen met z’n allen naar Laar. Dat ging nog maar net doordat er in Boeket een grote stalbrand was waardoor zelfs de A2 een tijdje moest worden afgesloten. Eenmaal op Laar aangekomen brachten we Beej Bertje een klinkende serenade voor het kersverse bruidspaar Nicole en Jeroen Goubet-Peeters en hun familie en vrienden.

IMG 0907 IMG 0905 IMG 0910
 

16 maart    NLDoet

Veel vrijwilligers staken op die dag de handen voor ons uit de mouwen. Dankzij een bijdrage van 450 euro van het Oranjefonds konden we het pad naar onze nieuwe instrumentenberging mooi betegelen. Binnen werd het hang- en sluitwerk bij de tijd gebracht, werd er volop gepoetst en kregen het repetitielokaal maar ook het instrumentarium een goede schoonmaakbeurt.

Het bouwstof was daarmee geheel verdwenen. Ook aan de inwendige mens werd gedacht. Het damescomité zorgde voor lekkere verse wafels en Vorkmeer bracht heerlijke vlaai.

30 maart en 1 april    Snuffelmarkt en Veiling

Gemeenschapshuis De Pinnenhof werd op Paaszaterdag met vereende krachten ingeruimd zodat we Tweede Paasdag aan de verkoop van de spullen konden beginnen. De opbrengst komt ten goede aan de harmoniekas en dat geld kunnen we goed gebruiken. Helaas mochten we minder bezoekers verwelkomen. Teveel vlooienmarkten op dezelfde dag?

IMG 0232

7 april    Deelname Eurofestival

Onze jeugdharmonie nam deel aan het Eurofestival voor jeugdorkesten in Zaal Don Bosco in Heel. De jury waardeerde het optreden met ‘uitstekend tot goed’. Een mooie prestatie onder leiding van dirigent Jos Zegers.

21 april    Opening en Open Dag

Omdat Grand Madeira de deuren sloot moesten wij na 60 jaar op zoek naar een nieuw verenigingslokaal. Dat was nog niet gemakkelijk. Gelukkig konden we met Handboogvereniging Willem Tell een samenwerking aangaan waardoor we bij hen gastvrij onderdak vonden op Budschop. Maar om er een repetitielokaal van te maken moest er nog veel werk worden verzet. Eendrachtig is door veel vrijwilligers van de handboogvereniging en de harmonie gewerkt aan de verbouwing. Zo werd er geluidwerend glas geplaatst, verwarming aangelegd, geschilderd, een akoestisch plafond en nieuwe verlichting aangebracht, een instrumentenberging gebouwd, een mooi nieuw tegelpad aangelegd, en volop gepoetst. Bestuurslid Hay Lempens had de bouwcoördinatie en deed daarnaast ook veel werk. Van de gemeente ontvingen we een investeringssubsidie van 13.254,00 euro. Maar ook anderen steunden ons: van Toos en Bèr Moonen kregen we 250 euro, van de Goede Doelenwinkel 1.500 euro. Van Tokamak BV Eindhoven kregen we 200 euro  en van het Oranjefonds 450 euro. Maar ook in natura werden we goed gesponsord: Multi-Fix Interieurafbouw telde alleen het materiaal voor het plafond en deed het werk met twee mensen drie dagen pro deo, Pleunis Mode schonk de plafondtegels en de spots, Lempens Bouwmaterialen Weert leverde materialen voor een vriendenprijsje, Grondverzetbedrijf Kessels Ospel zorgde voor zand en het verplaatsen er van, Cor Jonkers ontwierp de aanbouw, Bouwbedrijf Teng Wijen maakte voor ons gratis de bestektekeningen, Bo-Rent sponsorde gebruik van gereedschap en meer en New Art Interiors schonk de zwarte (brandwerende) stof waarvan Leny Berben mooie gordijnen wist te maken.

Op deze zondag hielden we open dag voor de buurtbewoners, de vrijwilligers, de leden van Willem Tell en onze eigen leden. Het damescomité zorgde voor de wafels en de jeugdharmonie en enkele solisten zorgden voor de muzikale noot. Hiermee namen we ons nieuwe repetitielokaal officieel in gebruik.

22 april    Algemene Ledenvergadering

Tijdens de algemene ledenvergadering verantwoordt het bestuur zich voor het beleid en de financiën over het voorbije jaar. Zo ook tijdens deze vergadering en in het bijzonder over de kosten van de verbouwing van Willem Tell.  Marlie Princen-Frenken werd als penningmeester opgevolgd door Tjeu Lempens. Gelukkig blijft zij als bestuurslid aan ons verbonden. Samen met Willemien Beckers en Henk van Diepen werd zij herverkozen. Jan Verhijden werd voor zijn vele verdiensten en activiteiten benoemd tot ‘Lid van Verdienste’. Ook de concoursvoorbereiding van de slagwerkgroep kwam aan de orde evenals het muzikaal programma 2013. Maar ook het repetitiebezoek en de samenwerking met dirigent Jos Zegers waren onderwerp van gesprek. En opieuw wist Frans Cuijpers ons te verrassen met een goed gevulde envelop.

28 april    Aubade Koninginnedag

Al op zondag brachten we een serenade aan alle Koninklijk gedecoreerden en ereburgers van deze gemeente. Met een krappe bezetting (jammer) maar onder een stralend zonnetje maakten we muziek voor een groot gezelschap dat zich op het bordes van het gemeentehuis had verzameld. In verband met de Troonswisseling op 30 april had de gemeente de ontvangst verplaatst naar deze zondag. Zodoende was iedereen in de gelegenheid op 30 april de festiviteiten in Den Haag op de televisie of live te volgen.

28 april    Drumbandfestival Obbicht

Onze slagwerkgroep had het druk deze zondag want zij togen deze zondagmiddag weer naar Obbicht om mee te doen aan een drumbandfestival. Het werd een verdienstelijke marsparade met tambour-maître Judith van der Heijden maar het concertoptreden kon beter.

2 mei    Muziekquiz

Onze Evenementencommissie heeft het op zich genomen om regelmatig na de repetitie een activiteit te organiseren. De eerste activiteit was een muziekquiz.

26 mei    Communicanten van BS De Bongerd en BS Budschop

Een mooie grote groep was deze zondagochtend present voor de communicanten. Gelukkig bleef het droog. Op Facebook lazen we: “Sjappoo vör de hermeni-j….. waat waas det un geweldjigge opkomst…. de wichter straoldje van gruuetsigheid….. det ès toch waal ut schoeënste van hieël de communie”. Zelf beseffen we het niet altijd maar de presentie van de harmonie geeft zo’n dag toch wel een heel bijzonder tintje.

26 mei    Slagwerkfestival Ospel

Na een gezamenlijke lunch bij Nicole en Hay Lempens toog onze slagwerkgroep richting Ospel voor deelname aan een slagwerkfestival georganiseerd door Harmonie Melodie der Peel Ospel. Zij namen deel aan de stertocht en dat zag er strak uit maar klonk ook nog goed. In ieder geval waren zij het eerste terug op het Aerthijsplein…

2 juni    Communicanten OBS De Klimop

Het was vroeg deze zondagochtend maar een stralend zonnetje maakte veel goed. Jammer dat er zo weinig muzikanten van het zonnetje hebben genoten. Voor de communicanten was het feest en wij mochten daar met onze muziek iets aan bijdragen.

IMG 0680

9 juni    Communicanten BS De Kerneel

Een derde zondag op rij vroeg uit de veren. Gelukkig hadden we een mooie bezetting deze zondagochtend en dat maakte het voor de communicanten extra feestelijk.

15 juni    Peeltoernooi

Onze slagwerkgroep nam deze zonovergoten zaterdagmiddag deel aan het Peeltoernooi in Meijel. Het werd een geslaagde deelname mede dankzij de medewerking van enkele blazers. Jurylid Henk Mennens waardeerde het concertoptreden met het predicaat ‘GOED’!

peeltoernooi 3

15 juni    Serenade gouden huwelijksfeest Mia en Theo Pleunis

Voor de tweede keer dit jaar reisden we naar Laar voor een serenade. Deze keer voor damescomitélid Mia en bestuurslid Theo Pleunis vanwege hun 50-jarig huwelijksfeest. Dankzij het mooie weer konden we dat weer eens ouderwets buiten op de stoep doen. Het gouden bruidspaar had ons Uniformenfonds als goed doel verbonden aan hun feest en dat was goed voor een cheque van 1.175,00 euro die tijdens het Caeciliafeest werd overhandigd. Ook kregen we het muziekstuk ‘The Dukes Finest’ geschonken.

20 juni    Zomeravondconcert

We waren weer te gast in Domus Bona Ventura waar we met ons Zomeravondconcert onder tropische temperaturen het seizoen afsloten onder het moto “de harmonie komt naar je toe deze zomer". Het was lekker druk en het luchtige programma van onze jeugdharmonie (samen met de blokfluitgroep), de slagwerkgroep en het harmonieorkest zorgde voor veel positieve reacties.


Ons logistiek team had de handen vol aan het sjouwen met onze instrumenten en de stoelen van en naar Willem Tell. Het Vlijtig Liesje was dit jaar voor Sjra Berben, lid van het logistiek team van het eerste uur maar ook op allerlei andere momenten voor ons actief. Aansluitend was er een heerlijke barbecue verzorgd door Willemien Beckers en ons damescomité. Het was even zoeken door de rook maar als je de barbecue en de salades eenmaal gevonden had smaakte het overheerlijk.

22 juni    Jeugdactiviteit

De Jeugdcommissie organiseerde een activiteitenmiddag in Zaal Willem Tell. Er werd volop meegedaan met de spellen waarbij het handboogschieten natuurlijk niet mocht ontbreken. Voor een lekker drankje en hapje was gezorgd.

23 juni    Eucharistieviering

De Eucharistieviering op Budschop werd deze zondag opgeluisterd door onze jeugdharmonie.

12 juli    Serenade huwelijk Nicole en Michiel van den Dungen-Stultiens

We onderbraken onze vakantie graag voor het brengen van een serenade aan het bruidspaar Nicole en Michiel van den Dungen-Stultiens in Zaal Centraal. Een stralend bruidje, een traantje, een volop meeswingende familie én groene kerstballen gered van de Vlooienmarkt zorgden voor een mooie serenade.

IMG 1080

1 augustus     Zeiveraovundj

De Evenementencommissie haalde een oude traditie van stal en gaf de gelegenheid om op het terras van Café De Schans halverwege de vakantie weer eens bij te buurten. Het was (nog) geen groot gezelschap maar het was zeker voor herhaling vatbaar.

10 augustus    Intocht Jeugdwandelvierdaagse

Gelukkig hadden we dit jaar voldoende bezetting om aanwezig te zijn bij de intocht van de ruim 800 deelnemers aan de Jeugdwandelvierdaagse. Het was druk in het dorp en de stralende zon zorgde samen met onze muziek voor een feestelijke sfeer.

23 augustus    Opening Brug 15 en Brugstraat

Samen met Harmonie Pro Musica uit Nederweert-Eind zorgden we voor de feestelijke klanken bij de opening van de verbreedde Brug 15 en de vernieuwde Brugstraat. Stralend weer, een extra kermisdag en héél veel publiek maakten dit tot een bijzondere dag die de geschiedenisboeken van Nederweert in zal gaan.

29 augustus    Afscheid Jos Zegers

Onze voorzitter maakte aan het begin van de repetitie bekend dat bestuur en Jos Zegers hebben geconcludeerd dat er geen chemie meer was tussen dirigent en muzikanten. Daarom is besloten de samenwerking te beëindigen. Een afscheid in goed overleg en in goede verstandhouding. Fer Koolen nam als interim-dirigent het dirigeerstokje over.

14 september    Repetitiedag

Een hele dag repeteren ter voorbereiding op de concoursdeelname  in november. Componist Leon Camp gaf een gastrepetitie en Jan Peeters gaf op het Raadhuisplein (tussen de buien) door exercitie. De dag eindigde met een doorloop van het concoursprogramma  in het sportcentrum en de aankondiging van instructeur Jo Beckers om na 38 jaar te gaan stoppen.

15 september    Een vernieuwde website

Onze voorzitter en bernArtwebdesign zijn volop bezig geweest met onze website in een nieuw eigentijds jasje te steken. De onderliggende techniek is weer helemaal up to date gebracht en op het resultaat mogen we trots zijn. Hiermee wordt onze website meteen ook beter toegankelijk voor i-phone/smartphone en i-pad/tablet.

22 september    Districtsfestival LBT

Onze slagwerkgroep toog in het kader van de concoursvoorbereiding naar Geleen. Het werd een verdienstelijk concertoptreden en jurylid Henk Mennens gaf Jo Beckers en zijn muzikanten een positief rapport mee. Weer een stap gezet op weg naar het concours op 10 november.

27 september    Serenade huwelijk Roy Kuijpers en Henri Verstappen

We gingen naar Ell om buiten bij De Prairie onder leiding van dirigent Fer Koolen (in een mooi pak) een serenade te brengen aan het kersverse bruidspaar Roy en Henri. Zij gaven ’s middags ‘oppe boorderie bie Stiene’ ten overstaan van onze voorzitter in zijn rol als ambtenaar van de burgerlijke stand het ja-woord ‘.


3 oktober    Blokfluitles

Moniek Verhijden neemt de blokfluitlessen van Sandra Leurs over nu zij door verhuizing naar Leunen daar geen tijd meer voor heeft. Moniek gaat enthousiast van start met de nieuwe leerlingen.

26 oktober    Dropping

Onze Evenementencommissie timmert goed aan de weg. Het was deze avond tijd voor een ouderwetse dropping. Een activiteit die zeker voor herhaling vatbaar is. We mochten die avond genieten van ‘Leveroy by night’ en knakworst van Truus Wetemans.

31 oktober    Openbaar D-Examen en concert

Sandra Leurs had gekozen voor een openbaar D-examen samen met ´haar´ harmonie. Het werd een geslaagd concert zowel voor haar als voor de harmonie. Sandra heeft het D-diploma ‘in te pocket’ en wij kijken terug op een mooi concert.

IMG 1723 IMG 1754

9 november    Generale repetitie

Na de exercitie-repetitie op de parkeerplaats naast de sporthal was het in Zaal Willem Tell tijd voor de generale repetitie. Wethouder Houtman sprak lovende woorden. Jo Beckers en zijn muzikanten waren klaar voor de concoursdeelname.

10 november    Concours slagwerkgroep

Na een maandenlange voorbereiding was het zover. Onze slagwerkgroep ging ‘op concours’ en wel in de sporthal van Nederweert. Na een laatste repetitie en nadat de inwendige mens was versterkt ging het per bus richting Bengele. Het publiek heeft kunnen genieten van hun optreden dat werd beloond met 80 punten, goed voor een fraaie eerste prijs. Het was mooi om te zien dat vele harmoniecollega’s (in uniform), twee levende mascottes, familieleden en Nederweertenaren naar de sporthal waren gekomen om onze slagwerkers aan te moedigen. Het feest na afloop bij De Schans was zeer geslaagd. Bijna iedereen heeft het zonder kleerscheuren overleefd.

17 november    Sinterklaasintocht

Alle Zwarte Pieten discussies ten spijt kwam de Goedheiligman gewoon aan in Nederweert. Het was erg druk aan de passantenhaven en op de brug. Na het spelen van Sinterklaasliedjes op de brug en nadat hij in de Brugstraat in de auto was gestapt, brachten wij hem met toepasselijke muziek naar De Pinnenhof. Het was Koopzondag maar de straten waren leeg. Jammer.

IMG 3009 IMG 3021

28 november    Extra ledenvergadering

Tijdens een extra ledenvergadering werd besloten om Fer Koolen te benoemen tot onze nieuwe vaste dirigent.  Bovendien kon die avond bekend worden gemaakt  dat we voor onze jeugdharmonie inmiddels een nieuwe dirigent hadden gevonden in de persoon van Gerard Alofs. Voor de meesten van ons geen onbekende want in de periode 2003-2009 was hij ook al onze jeugddirigent. 

We spraken tijdens de vergadering ook uitgebreid over concoursdeelname door het harmonieorkest en zo ja, in welke divisie. Na een uitgebreide toelichting stemde de vergadering in grote meerderheid in met het voorstel van de Muziekcommissie en het bestuur om in 2015 op concours te gaan en wel in de 2e divisie.

30 november    Caeciliafeest

Wij genoten van een bijzonder geslaagde Caeciliadag. Een dag die begon met een mooie dienst met Pastor Emile Gerards en muzikaal uitstekend verzorgd door onze jeugdharmonie onder leiding van Boy Hendrix. Aansluitend boden Mia en Theo Pleunis ons een cheque aan van maar liefst 1.175,00 euro voor ons Uniformenfonds. Zij hadden dit als goed doel aangegeven bij de viering van hun gouden huwelijksfeest eerder dit jaar.

IMG 1969 IMG 2030

Zes jubilarissen werden door onze voorzitter gehuldigd en kregen een insigne van de NVM opgespeld. Henk van Diepen ontving voor zijn 10-jarig lidmaatschap een insigne en Esther Geuns-van de Goor, Janine Sieben-Kierkels, Bèr Moonen, Frank van den Heuvel en Roy Kuijpers kregen het zilveren speldje voor hun 25-jarig jubileum. Na het officièle gedeelte werd er spontaan nog een ander jubileum gevierd. De slagwerkers van het harmonie-orkest hadden namelijk ontdekt dat ze samen 150 dienstjaren op de teller hadden. Dan maar even op de foto. De bloemen waren trouwens even 'geleend'.

IMG 2085 IMG 2092

Daarna kwam burgemeester Evers 'onverwacht' de zaal binnen vergezeld van wethouder Houtman en een heel grote groep familie en vrienden. Hij kwam om een bijzonder iemand dit jaar extra in het zonnetje te zetten. En dat werd ons bestuurslid Leny Berben-Coumans. Vanaf het begin van haar lidmaatschap is zij actief voor onze vereniging en sinds 28 jaar doet ze dat als bestuurslid. Voor deze belangeloze en langdurige inzet heeft het Zijne Majesteit de Koning behaagd om Leny te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Wij zijn natuurlijk hartstikke trots en feliciteren haar van harte met deze Koninklijke onderscheiding.

IMG 2050 IMG 2067

Na muzikale rondgang en iets te drinken bij De Schans, was het tijd voor heerlijke erwtensoep, tomatensoep en brood met zult. Dat smaakte goed met dank aan F&P Catering. 

Een grote groep ging daarna op pad voor de traditionele kroegentocht wat als vanouds uitmondde in een heel gezellige middag.

IMG 3034 IMG 3050

Het avondfeest in Zaal de Schans stond in het teken van DISCO. DJ Frenkie had weer alles uit de kast gehaald om er een mooi feest van te maken. Het Caeciliacomité had er voor gezorgd dat het aan niets ontbrak. De Valse Noot was voor ´de kluppele´ van Hay Lempens en (ja alweer) Danny Princen. De quiz was super spannend maar werd toch gewonnen door de groep van Marlie met gemiddeld 270 punten, de andere groepen met een puntengemiddelde van 80.0 ver achter zich latend. Het was een prachtig en zeer geslaagd feest!

IMG 3055

IMG 3057


Tot zover onze activiteiten in 2013. Maar er werd ook voor onze toekomst gezorgd want we kregen een nieuwe jeugdcoördinator in de persoon van Marlie Princen-Frencken (die samen met de werkgroep Jeugd een nieuw jeugdbeleid zal gaan voeren) en Len Coolen (1 september 2013) en Suze Broers (18 september) werden geboren.


Antoon Feijen, secretaris

 

Klik hier voor het foto-album van 2013.